nl / en

Geestelijke gezondheidszorg

Hulp via de huisarts

Voel je je mentaal niet goed en heb je hulp nodig? Maak een afspraak met je huisarts. Hij of zij helpt je de juiste hulp te vinden en zal je als nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Let op: zonder doorverwijzing krijg je de kosten van geestelijke gezondheidszorg niet vergoed. Check ook de polis van je zorgverzekering.

Hulp via jouw onderwijsinstelling

Alle onderwijsinstellingen bieden (studiegerelateerde) geestelijke gezondheidszorg. Elke hogeschool en universiteit heeft een vertrouwenspersoon waarmee je kunt praten. De meesten hebben ook eigen psychologen en bieden allerhande cursussen en trainingen. Heb je bijvoorbeeld last van een (of meerdere) van de volgende zaken, ga praten met je decaan, je docent of studiebegeleider en kijk op het intranet van jouw instelling naar de mogelijke (vaak gratis) diensten.

  • studiestress, prestatiedruk of burn-out-verschijnselen, 
  • depressieve gevoelens,
  • eenzaamheid of heimwee,
  • verslaving (alcohol, drugs, gamen etc.),
  • geweld of misbruik (sexueel of onveiligheid) of
  • geldproblemen.

Maak contact met medestudenten

Voel je je soms eenzaam, valt het studeren tegen, vind je het moeilijk om te aarden op de universiteit of hogeschool, of heb je gewoon behoefte aan iemand die naar je luistert? Frisse Gedachtes is een gratis platform waar je anoniem met medestudenten (psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen) in contact kunt komen. Bijvoorbeeld via chat. Kies een buddy en hij of zij biedt jou een luisterend oor.

Directe hulplijn 

Heb jij of heeft je vriend(in) nu direct (anonieme) hulp nodig? Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl voor een livechat. De website geeft ook toegang tot online therapie en zelfhulpcursussen.

Zoek je op dit moment een luisterend oor? De mensen achter De Luisterlijn staan 24/7 voor je klaar via de telefoon, chat en e-mail: www.deluisterlijn.nl.

Studenten geven tips tegen eenzaamheid